WordPress

Voor de websites die ik maak gebruik ik WordPress als basis. WordPress leent zich goed voor websites die gericht zijn op het aanbieden, onderhouden en uitwisselen van informatie.

WordPress heeft zich sinds 2003 ontwikkeld van een systeem voor het publiceren van blogs tot een volwaardig open-source CMS. Sinds 2005 vormt de software van WordPress tevens de basis voor WordPress.com, waar het bedrijf Automattic een blogging service aanbiedt met wereldwijd tientallen miljoen gebruikers.

Als eigenaar en redacteur van een op WordPress gebaseerde website ben je al snel min of meer onafhankelijk van de bouwer. Ook het technisch beheer is gemakkelijk overdraagbaar.

Als ontwikkelaar heb je vele mogelijkheden om de functies van de website aan te passen aan de wensen van de opdrachtgever. Niet alleen door de vele kant en klare bouwstenen (plugins en themes), maar ook door het open karakter van de code, waardoor specifieke wensen van een opdrachtgever vrij gemakkelijk zijn te realiseren.

WordPress is opensource-software en is gebaseerd op de programmeertaal PHP en het database management systeem MySQL, beide op hun beurt ook weer opensource-software.

Een bekende Nederlandse website die op WordPress is gebaseerd is die van de NRC.