WordPress aanpassen: themes

Een voordeel van open-source software is dat je zelf aanpassingen kunt maken. Maar dat kan problemen geven wanneer een nieuwe versie van de software wordt geïnstalleerd. Alle mooie aanpassingen in de oude versie zouden kunnen worden overschreven.

Gelukkig zit WordPress zo in elkaar dat aanpassingen kunnen worden gedaan zonder het risico dat ze bij een volgende update weer verdwijnen.

Een van die voorzieningen heet ‘child-theme’. Een WordPress theme is een module waarmee vorm van de website wordt bepaald. Bij WordPress worden enkele themes standaard meegeleverd, maar op de website van WordPress worden meer dan tweeduizend themes aangeboden. Daarnaast zijn er nog vele ontwikkelaars die betaalde themes aanbieden. Deze website is gebaseerd op het bij WordPress meegeleverde theme Twenty Eleven.

Welk theme je ook kiest, bijna altijd zul je meer of minder aanpassingen willen doen. Aanpassen gaat gelukkig gemakkelijk door een zgn. child-theme te maken, dat alleen die onderdelen bevat die je wilt aanpassen. De code van het  parent theme, in dit geval Twenty Eleven dus, blijft ongewijzigd. Bij een update van WordPress kan Twenty Eleven gewijzigd worden, maar de aanpassingen in het child theme blijven bewaard. Zo is via het child theme in de CSS van deze website een andere regelafstand ingesteld dan de standaard van Twenty Eleven. Ook het feit dat rechts van deze tekst de zogenaamde ‘side-bar’ zichtbaar is wijkt af van de standaard van het parent theme en wordt via het child-theme geregeld.

De website van WordPress bevat meer informatie over het maken van child-themes.