Technisch beheer

Een website laten ontwikkelen is slechts het begin. Daarna komt het erop aan. Zonder een actieve redactie zal de doelgroep zijn belangstelling verliezen. En zonder technisch beheer bestaat het risico dat de investering in tijd en geld verloren gaat door technische problemen.

Daarom bied ik een onderhoudsabonnement aan met deze onderdelen:

1. Een geregelde update van WordPress.

Dit is allereerst noodzakelijk uit oogpunt van beveiliging. WordPress is wereldwijd een van de meest gebruikte systemen voor websites. De kennis erover is niet alleen verbreid onder duizenden ontwikkelaars, maar ook onder hackers en internetcriminelen. Daarnaast bieden updates vaak kleinere of grotere verbeteringen op het gebied van functies en gebruik.

2. Een regelmatige backup.

Door technische problemen, door gebruikersfouten of door misbruik kan verlies van gegevens optreden of kan de website gedurende lange uit de lucht zijn omdat herstel tijdrovend is. Daarom is het van belang dat er regelmatig een backup wordt gemaakt en bewaard op zo’n manier dat, in geval van een calamiteit, herstel van de website met weinig tijdverlies mogelijk is.

3. Helpdesk en advies voor de redactie bij het gebruik van WordPress.

Ondanks de eenvoud van het systeem en de ‘Help en uitleg’ die ik inbouw in het redactie-gedeelte van de website, kan het voorkomen dat er problemen of vragen opduiken met betrekking tot het gebruik van de redactionele functies van de website.

Maar natuurlijk kan het technisch beheer van de websites die ik ontwikkel ook worden overgedragen aan iedereen met kennis van de componenten waarop WordPress is gebaseerd, op de eerste plaats natuurlijk WordPress zelf, daarnaast met name HTML en CSS, PHP en MySQL. Een onderhoudsabonnement is dus een keuze, geen verplichting.