CMS

Een Content Management Systeem maakt het mogelijk om zonder technische kennis de inhoud van een website te beheren. Nieuwe teksten en afbeeldingen plaatsen, bestaande teksten aanpassen, hyperlinks opnemen in een tekst, kortom een CMS is sinds lang een onmisbaar hulpmiddel voor de redactie van een website.

De CMS-markt wordt wereldwijd gedomineerd door WordPress. Maar dat betekent niet dat WordPress voor elke website de beste oplossing is. Er zijn alternatieven.

Joomla is wereldwijd nummer 2. Het is ingewikkelder en omvangrijker dan WordPress, maar kan voor complexe websites een betere keus zijn. Joomla is net als WordPress gebaseerd op PHP, maar biedt naast MySQL ook de mogelijkheid voor combinatie met andere database systemen.

Drupal (dat is wat een Engelsman opschrijft als hij een landgenoot het Nederlandse woord ‘druppel’ hoort uitspreken) is een nog geavanceerder CMS, dat bijna onbegrensde mogelijkheden biedt, maar ook hogere eisen stelt aan de kennis van ontwikkelaars en beheerders. Drupal wordt voor grote en druk bezochte websites vaker gebruikt dan WordPress en Joomla. Ook Drupal is gebaseerd op PHP en kan met vele database systemen worden gecombineerd.