Javascript

Javascript is een taal (niet te verwarren met Java) waarmee een ontwikkelaar zogenoemde scripts kan maken die vanuit de webserver worden meegestuurd met de webpagina’s en die door uw browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome etc.) worden uitgevoerd.

Javascripts worden dus uitgevoerd door uw computer, in tegenstelling tot PHP-scripts die worden uitgevoerd door de webserver van de website die u bekijkt.

Javascript wordt veel toegepast om het gebruiksgemak van websites te verhogen en geavanceerde functies in te bouwen. WordPress maakt veel gebruik van Javascript in Dashboard, de omgeving waar redacteuren van een op WordPress gebaseerde website artikelen schrijven en kunnen publiceren.

Een simpel voorbeeld van een Javascript toepassing vindt in het artikel over tekst- en achtergrondkleur, waar Javascript zorgt voor de kleurverandering wanneer de muis over de vakjes met grijstinten beweegt.

Omdat Javascript wordt uitgevoerd door de browser op uw computer vormt het een potentieel risico. Internetcriminelen maken veel misbruik van Javascript. Door goede computerbeveiliging en door veilig gedrag op internet kunt u de risico’s beperken.